Dieta sanatoasa
Fiind o persoana cu diabet, tu trebuie sa iei decizii importante in fiecare zi in legatura cu alimentatia.
Ceea ce mananci are un impact mai mare asupra glicemiei tale decat orice altceva faci.
Poti raspunde aceastei provocari de zi cu zi prin planificarea meselor. Avand o idee clara asupra dietei adecvate, poti face alegeri sanatoase atunci cand mananci acasa, cand faci cumparaturi sau cand iesi in oras.
Colaborand cu medicul tau si invatand despre nutritie si despre efectul alimentatiei asupra glicemiei, poti transforma planificarea meselor intr-o experienta placuta.
Cele mai multe alimente se transforma in zahar – sau glucoza– inainte de a intra in sange. Insulina ajuta glucoza sa treaca din sange in celulele corpului – (creier, muschi) – unde este folosita ca energie. Fara insulina care ajuta zaharul sa intre in celule, corpul tau nu poate obtine hrana de care are nevoie, iar excesul de zahar ramane in sange.
Atunci cand mananci, iti alimentezi corpul cu energie. De aceea glicemia ta creste dupa ce mananci si de aceea multe persoane care au diabet trebuie sa foloseasca insulina in apropierea orelor de masa. Insulina transfera zaharul din sange in celule, unde poate fi folosit.
Planificarea a ce, cand si cat de mult mananci joaca un rol important in mentinerea valorilor glicemiei tale in limitele stabilite de medicul tau impreuna cu tine.
Vizitatorii site-lui sunt sfatuiti sa consulte un medic specialist pentru mai multe informatii.
Indicele Glicemic
Studiile arata ca, atunci cand se analizeaza cum afecteaza carbohidratii glicemia, se vorbeste atat despre cati carbohidrati mananci, cat si despre sursa lor.1 Anumite alimente determina o crestere rapida a glicemiei dupa o masa, in timp ce altele determina un nivel maxim mai scazut si o scadere treptata a glicemiei. Masura a cat de repede un aliment determina cresterea glicemiei pana la maximum se numeste indice glicemic, sau IG.
Ce inseamna un numar de indice glicemic (IG)?
Alimentele bogate in carbohidrati sunt clasificate pe o scara de la 1 la 100, 100 reprezentand efectul glucozei pure asupra organismului. Cu cat numarul indicelui glicemic al unui aliment este mai mic, cu atat nivelul maxim al glicemiei este atins mai lent. Felul in care sunt gatite alimentele (de exemplu prajire vs. coacere) poate determina nivelul IG al alimentelor.
IG se imparte in 3 nivele:
-
Mic: mai putin de 55
-
Intermediar: intre 55 si 70
-
Mare: peste 70
Cateva alimente cu un IG mic sunt:
- 1. Paine integrala si cereale si paste din grau dur
-
2. Orez brun
-
3. Fasole uscata si linte
-
4. Terci de ovaz gatit ca pe vremuri
-
5. Cartofi dulci
-
6. Produse lactate
-
7. Mere, pere si piersici
Carnea si grasimile sunt sarace in carbohidrati si nu se incadreaza in clasamentul IG.
In combinatie cu masurarea carbohidratilor, acordarea atentiei la nivelurile IG te poate ajuta sa iti stabilizezi valorile glicemiei pe tot parcursul zilei. Regula degetului mare este: cu cat IG este mai mare, cu atat trebuie sa fie mai mica portia pe care o mananci. In schimb, poti manca mai multe alimente cu IG mai mic fara a-ti creste valoarea glicemiei. Poti alege alimente din categoria celor cu IG mic mai des si sa verifici daca te ajuta la mentinerea unor valori ale glicemiei mai apropiate de normal.
Planificarea Meselor

- 1. Care sunt alimentele mele preferate?
- 2. Am „alimente-problema” care nu sunt sanatoase si din care mananc prea mult?
- 3. Cat de mari sunt portiile mele de mancare?
- 4. Cat de des mananc?
- 5. Cat de des mananc prea mult?
- 6. Exista o perioada a zilei cand imi este mai greu sa imi urmez regimul alimentar?
Vizitatorii site-lui sunt sfatuiti sa consulte un medic specialist pentru mai multe informatii.
Mentinerea unei Greutati Sanatoase

Vizitatorii site-lui sunt sfatuiti sa consulte un medic specialist pentru mai multe informatii.