Tratament
Diabetul nu se vindeca, dar poate fi tinut sub control. Cu un tratament corespunzator poti reduce sau chiar preveni complicatiile diabetului. Tratamentele obisnuite pentru diabet pot consta in injectii cu insulina, medicamente administrate pe cale orala, dieta si exercitii fizice. Coopereaza indeaproape cu medicul tau pentru a crea cel mai bun plan de tratament pentru tine. Totusi, trebuie sa realizezi ca vei avea perioade mai rele sau mai bune pe parcursul carora vei putea gestiona cu usurinta sau cu dificultate diabetul – aceasta este o reactie normala.
De-a lungul timpului, hiperglicemia poate determina probleme de sanatate.
Diabetul a fost asociat cu:
- Boli de inimia
- Hipertensiune arteriala
- Infarct
- Afectiuni ale rinichilor
- Deteriorarea nervilor
- Probleme digestive
- Afectiuni ale ochilor
- Probleme ale dintilor si gingiilor
- Probleme ale picioarelor
- Probleme ale pielii
- Disfunctii sexuale
Poti preveni problemele de sanatate mentinand valorile glicemiei in limitele recomandate de medic prin monitorizare regulata.
Alegerea corecta a alimentelor si activitatea fizica constanta reprezinta primul pas. Daca nu poti obtine valorile recomandate ale glicemiei prin dieta si activitate fizica, medicul iti poate prescrie medicamente pentru diabet. Tipul de medicamente depinde de tipul tau de diabet, de stilul tau de viata si de alte conditii de sanatate.
Vizitatorii site-lui sunt sfatuiti sa consulte un medic specialist pentru mai multe informatii.
Alte optiuni de tratament
Alte injectii
Pe langa insulina si medicamentele orale, acum sunt disponibile si alte tipuri de medicamente injectabile. Acestea au rolul de a impiedica cresterea prea mare a glicemiei dupa masa.
Aceste terapii nu reprezinta un substitut pentru insulina, utilizand insulina din organism.
Transplantul de insule pancreatice
Pancreasul, un organ care are aproximativ dimensiunea unei maini, se afla in spatele partii de jos a stomacului. El produce insulina si enzimele care ajuta organismul sa digere si sa utilizeze mancarea. In tot pancreasul se afla aglomerari de celule denumite insulele lui Langerhans. Aceste insule sunt formate din mai multe tipuri de celule, inclusiv celule beta care produc insulina.
Transplantul de insule pancreatice este o procedura experimentala in care aceste insule sunt prelevate de la un donator de organe decedat. Insulele sunt purificate, procesate si transferate la o alta persoana. Odata implantate, celulele beta din aceste insule incep sa produca si sa elibereze insulina. Cercetatorii spera ca transplantul de insule pancreatice sa ii ajute pe pacientii cu diabet de tip 1 sa traiasca fara injectiile zilnice cu insulina.1
Vizitatorii site-lui sunt sfatuiti sa consulte un medic specialist pentru mai multe informatii.
Pompele de insulina
Pompele de insulina administreaza insulina corpului tau 24 de ore pe zi. O rata bazala este administrata automat in functie de necesarul tau zilnic de insulina. De asemenea, iti poti administra un bolus de insulina pentru a acoperi alimentele pe care le mananci, precum si doze suplimentare pentru a corecta glicemia atunci cand este in afara limitelor. Medicul tau te va ajuta sa determini ratele bazale si doza de insulina.
Sub supravegherea medicului, utilizatorii de pompe de insulina pot merge la scoala sau la serviciu, pot dormi sau pot practica diverse sporturi cu pompa. Noaptea, poate fi atasata la pijamale, o patura sau sub plapuma.
Utilizatorii de pompa de insulina isi pot scoate pompa atunci cand inoata, cand fac baie sau dus sau pentru a participa la o activitate fizica. Daca pompa este detasata de corp pentru mai putin de 1 ora, doar testeaza-ti glicemia atunci cand iti reatasezi pompa si urmeaza pasii necesari pe care ti i-a indicat medicul tau. Verifica impreuna cu medicul tau daca este nevoie sa deconectezi pompa pentru mai mult de 1 ora.
Vizitatorii site-lui sunt sfatuiti sa consulte un medic specialist pentru mai multe informatii.
Medicamentele administrate pe cale orala
Vizitatorii site-lui sunt sfatuiti sa consulte un medic specialist pentru mai multe informatii.
Tratamentul cu insulina
Insulina este un hormon natural produs de pancreasul dumneavoastra. Aceasta transporta zaharul din sange in celule. Daca organismul dumneavoastra nu isi poate produce singur insulina, este necesar sa o procurati prin alte metode, pentru a mentine un nivel sanatos al glucozei in sange.
Insulina poate fi injectata cu ajutorul unei seringi sau al unui dispozitiv in forma de stilou sau prin interdiul unei pompe de insulina. Insulina nu poate fi luata sub forma de pastile deoarece acizii din stomac o descompun.
Exista o serie de tipuri, marci si surse diferite de insulina. Specialistii din domeniul sanatatii prescriu de multe ori 2 tipuri de insulina: insulina de la ora mesei si insulina bazala. Insulina de la ora mesei (bolusul) are rolul de a controla nivelul glicemiei dupa masa. Insulina de fond (bazala) se foloseste pentru a raspunde nevoilor dumneavoastra pe parcursul intregii zile si nopti.
Caracteristicile insulinei
Observand modul in care insulina pe care o utilizati va afecteaza nivelul glicemiei, puteti sa va monitorizati mai bine nivelul ei. Fiecare tip de insulina are trei caracteristici:1
-
Start sau declansare - cat dureaza in mod normal pana cand insulina incepe sa actioneze.
-
Varful - timpul in care insulina actioneaza la maximum.
-
Durata - cat de mult timp ramane de obicei insulina in organism.
Acordati o atentie speciala cunoasterii caracteristicilor tipului de insulina pe care le folositi si intelegeti modul in care acesta va afecteaza nivelul glicemiei.
Metode de furnizare a insulinei
Deoarece la persoanele cu diabet de tip 1 organismul nu isi produce singur insulina, ele trebuie sa-i furnizeze acestuia insulina dintr-o sursa externa. In prezent exista 3 metode principale de furnizare a insulinei:
-
Injectiile reprezinta modul cel mai obisnuit in care persoanele cu diabet isi alimenteaza organismul cu insulina. Aceasta metoda presupune extragerea insulinei dintr-un recipient intr-o seringa si injectarea acesteia in corp.
-
Stilourile pentru insulina ofera o metoda de injectare diferita. Ele arata ca stilourile de scris si sunt umplute in prealabil cu insulina. Utilizatorul selecteaza o doza de insulina dintr-un cartus din stilou.
-
Pompa de insulina este un dispozitiv medical care se aplica pe corpul utilizatorului, eliberand insulina in organism 24 de ore pe zi.
Vizitatorii site-lui sunt sfatuiti sa consulte un medic specialist pentru mai multe informatii.